Mommy makeover jako sochařina – dokonalá silueta i po porodu

23.11.2020

Po těhotenství, po porodu, zkrátka, jak se říká, po dětech, je ženské tělo často poznamenané hormonálními a váhovými změnami. Do ABClinic Art & Beauty přicházejí často ženy, které chtějí i jako maminky dobře vypadat a právě mommy makeover ji v tom pomůže. Paní doktorka Věra Šatánková jako žena ženám velice dobře rozumí, umí jim naslouchat, zná jejich trampoty i přání a jako zkušená operatérka dovede pomoci.

Se kterými partiemi nejsou ženy po porodu nejčastěji spokojené a co je mommy makeover?

Mommy makover je komplex operací, které se provádějí poté, co žena absolvuje těhotenství a porody. Vlivem hormonů dochází v těhotenství k obrovským změnám: kůže obzvláště na břiše se rozvolňuje a povoluje, aby tak vznikl dostatečný prostor pro růst a vývoj miminka. Prsa se zvětšují, prsní žlázy mohutní, aby žena mohla miminko kojit. Kůže se tedy v těchto partiích takříkajíc poškodí a u většiny maminek není později již schopna získat původní elasticitu a stáhnout se zpět. Navíc se v těhotenství vlivem hormonů ukládá ve vyšší míře tuk na bocích, v pase, na břiše, stehnech a někdy pažích.

Mommy makeover pomáhá navrátit tělo ženy do stavu před těhotenstvím. Proto se při tomto kombinovaném zákroku zaměřujeme především na operace břicha, prsou, redukci tukových polštářků a úpravu genitálií.

Nejvíce zatíženo bývá v těhotenství břicho. Je možné vrátit zpět krásné ploché bříško? Pomůže abdominoplastika?

Bříško zůstává po těhotenství často povislé a striovité. Někdy také vznikne diastáza, což je rozestup přímých břišních svalů. Rozpoznáte ji, když se žena posadí, a v tom okamžiku se jí uprostřed břicha vyklene hrbol, který indikuje, že došlo k diastáze. Pak je potřeba chirurgický zákrok, operace zvaná abdominoplastika.

Abdominoplastikou:

  • zpevníme břišní stěnu
  • odstraníme nadbytky povolené kůže
  • odsajeme tuk
  • zredukujeme strie
  • sešijeme diastázu
  • vytvoříme mladistvě vypadající pupík

Tím dosáhneme opět hezké ženské siluety se správně vytvarovaným pasem.

Součástí operace břicha může být liposukce, redukce tuku, který se během těhotenství usadil na břiše v jeho horní polovině. Tuku v dolní polovině břicha pod pupíkem se totiž zbavíme automaticky odstraněním kožního valu v podbřišku. Dále se také často odsává tuk v oblasti pasu a směrem do zad nad hýžděmi. Tyto partie jsou také známy jako madla lásky neboli také love handles.
Strií, které vznikají nejintenzivněji v dolní části břicha, se zbavíme přirozeně tím, že odřízneme nadbytečnou poškozenou kůži.

V lepším případě k rozestupu břišních svalů nedojde a ženě zůstane po porodu jen menší kožní val. Lékař pak provede šetrnější variantu zákroku – tzv. miniabdominoplastiku.
Součástí operace břicha bývá i optimalizace pubické krajiny, tzv. Venušin pahorek neboli lidově hrma, oblast nad stydkou kostí. Ta způsobuje nepěkný hrbol viditelný např. když si žena oblékne hodně těsné kalhoty. V této oblasti se ubere nadbytečná kůže a tuk, kůže se zpevní a tkáň přišije.

A co prsa, symbol ženství? Jsou přeci také velmi namáhána, obzvláště při kojení. Lze jim po porodu vůbec ještě vrátit původní tvar a velikost?

Máte pravdu, prsa bývají po těhotenství a kojení povolená, žláza se zmenší, přibývá tukové tkáně a vytažená kůže způsobí celkový pokles prsou.

Nejčastěji provádíme

Modelace prsou je na místě v případě, že nechybí objem a je pouze potřeba prsa zvednout. Jestliže však během mateřství došlo k úbytku prsní tkáně, pomůže nám dodatečně k modelaci i vložení implantátu.

Někdy se v těhotenství i důsledku váhového přírůstku prsa velmi zvětší, objem přetrvá a těžká žláza způsobí vytažení kůže. Žena pak má velká povislá prsa. V takových případech přistoupíme ke zmenšení prsou a současně jejich liftingu, tedy modelaci prsu do mladistvého tvaru se změnou objemu.

Co lze podniknout proti nahromaděným tukovým zásobám?

Tuk se, nejen v těhotenství, usazuje většinou kolem pasu, kyčelního kloubu, na vnitřních a vnějších stehnech, na kolenou. Tam všude můžeme provést liposukci a vymodelovat až dívčí kontury těla.

Trpí v těhotenství a při porodu i intimní oblasti ženy?

Po porodu dochází často k povolení malých stydkých pysků. Ty pak nejsou zakryté velkými stydkými pysky, jak by tomu mělo být, ale vyčnívají ven. Tkáň ztratí svůj objem, prověsí se, a to může činit nepříjemné problémy např. při jízdě na kole nebo při sexu, kdy dochází k vtahování sliznice a nepříjemným pocitům. Malé stydké pysky proto zmenšujeme, aby byly opět skryté mezi velkými. Tomuto zákroku se říká labioplastika.

Toto všechno zní jako mnoho možností, ale jistě představuje každá z operací pro ženu určitou zátěž. Je třeba speciální rekonvalescence s ohledem na operovanou oblast. Na druhou stranu více operací v jednom ušetří organismus od další anestezie, je jen jedno pooperační období. Jaké zákroky se dají kombinovat dohromady?

Vždy záleží na rozsahu operačního výkonu. Jestliže má žena veliké povolené nebo dokonce převislé břicho, hodně tuku kolem pasu, boků a stehen, je samotná abdominoplastika a liposukce velkou zátěží pro organismus, protože se najednou zbaví několika kilogramů tkání, a tím společně přijde o velké množství tělních tekutin. Další operace by byly pro tělo šok, takže pak se mommy makeover musí rozdělit do více kroků.

Ale pokud není potřeba tak razantního zásahu, ubíráme přiměřené množství tkáně na prsou a na břiše neodstraňujeme tak velké množství tuku a kůže, a spíše jednotlivé partie modelujeme, pak můžeme jednotlivé operace kombinovat.
Nejčastěji se kombinuje operace břicha s liftingem prsou a liposukcí.

Labioplastiku lze teoreticky přidružit téměř vždy, ale u ní je třeba si uvědomit omezení po operaci, aby byly všechny operační plochy ochráněny, ale přitom nedošlo k roztržení jiných ran. Na labia není dobré si po operaci sedat, a tak, i když je to relativně malý zákrok, provádí se zpravidla zvlášť. A to i z důvodů pooperační hygieny.
Je tedy nutné s ohledem na rozsah výkonů a dobu rekonvalescence jednotlivé kroky mommy makeover plánovat vždy individuálně.

Jak dlouho taková kombinovaná mommy makeover operace trvá?

Mommy makeover trvá většinou čtyři, ale někdy i pět hodin.

Chci se objednat na konzultaci 

To vyžaduje určitě u plastického chirurga enormní představivost. Tvoříte vlastně úplně novou postavu.

A to je to, co mě na plastické chirurgii nejvíc baví. Musím si umět představit dopředu, co se stane, když kus tkáně někde odstraním, navzdory operačním otokům, tumescenčnímu roztoku, poloze pacientky atd.
V průběhu operace by si málokdo pomyslel, že jednotlivé části zase půjdou dohromady a bude to ještě k tomu dobře vypadat. Podobně, jako sochař tvoří svou sochu, plastický chirurg tvoří novou siluetu. U plastické chirurgie musíte mít představivost, smysl pro estetiku a navíc, na rozdíl od sochařiny, znát veškeré medicínské principy a způsob hojení tkání.

Plánujete si postup operace předem? Jak to probíhá?

Samozřejmě si musím operaci naplánovat. Vždy si namaluji přímo na tělo pacientky ve vzpřímené poloze, kde a kolik tkáně je třeba odstranit, kde mají být stehy, jak tkáně přitáhnout, aby např. prsa byla správně velká, správně tvarovaná, nezůstávala vleže na straně nebo neskončila v podpaží.
Předoperační náčrtek je však hrubě orientační, přímo až na operačním stole vše ještě dotvářím.

Do jaké míry se u klientky daří dosáhnout pomocí mommy makeover postavy, jakou měla před porodem svých dětí?

Věřte nebo ne, téměř vždy. Někdy dokonce i lepšího. Tak například prsa – pacientky mi často říkají: „Taková prsa jsem neměla ani ve dvaceti.“ Výhodou je, že si mohu pomoci implantátem, který doplní horní objem prsou, což u normální žlázy není někdy fyziologicky možné. Ta totiž nebývá tak vysoko, jak si to ženy někdy přejí. Některé ženy chtějí dokonce mít po zákroku prsa s „push-up efektem“.
Liposukcí zase můžeme vytvarovat štíhlejší pas, než nám nadělila příroda. A zmizí tak i hříchy z mládí.

Na co by se měla žena před mommy makeover připravit?

Některé ženy přijdou, když mají děti ve věku tří až pěti let, jiné zatouží po novém mladém těle, když děti odrostou a již se umí o sebe postarat. Jestliže má žena malé děti, pak je třeba počítat s tím, že se bude nějakou dobu po operaci muset šetřit. Je proto dobré požádat manžela nebo babičku o výpomoc. Mommy makeover je totiž rozsáhlá operace a nejdůležitější pro zdárný výsledek jsou první dva týdny po operaci. Žena by měla být v klidu, nechat rány zahojit, nenamáhat se, protože jinak by mohly vzniknout značné komplikace.
Dále je vhodné, když žena podstoupí mommy makeover poté, co se ustálí její váhové výkyvy a ona dosáhne své přirozené zdravé hmotnosti.

O jaké komplikace se může jednat?

Komplikací může být serom. V tkáni se vytvoří tekutina tak, že se třou tkáně o sebe. Je to podobné jako u puchýře. Tělo ve snaze snížit tření vpraví do poraněného místa tekutinu a ta brání úspěšnému hojení.
Je tedy opravdu důležité být co nejvíce v klidu. Ale pozor, neznamená to proležet dva týdny v posteli. Žena by měla minimálně pětkrát za den vstát, cvičit s chodidly, nosit podpůrné elastické punčochy jako prevence embolie nebo žilní trombózy. Stejně tak důležité je i pooperační prádlo, které kompresí právě omezuje pohyb tkáně.
Při mommy makeover totiž operujeme skutečně rozsáhlou plochu, prakticky celou přední plochu hrudníku a břicha a někdy i boků a zad, což je více než padesát procent plochy těla.
Proto je zcela opodstatněný ten klid, kdy si žena musí přikázat: „Nebudu vařit, nebudu uklízet, nebudu běhat kolem dětí“. Ono to těch čtrnáct dní bez problému vydrží.

Kdy se může žena navrátit do normálního života?

Když se vše hojí dle plánu, pak za dva až tři týdny lze zpět do práce, jedná-li se o běžnou kancelářskou práci. Fyzicky namáhavá práce vyžaduje delší odstup od operace. Sport doporučuji svým pacientkám nejdříve dva měsíce po operaci, a to zejména takový, který zatěžuje prsní a břišní svaly.

Kdy ženy s přáním vylepšit svůj vzhled „po dětech“ zpravidla za plastickým chirurgem přicházejí?

Přesný věk není daný, kdy je mommy makeover vhodný. Samozřejmě, čím mladší pacientka, tím snadnější je obecně rekonvalescence, ale zde hrají velkou roli geny. I pacientka po šedesátce se může skvěle hojit.
Ženy ke mně přicházejí samy v momentě, kdy začnou být se svým tělem nespokojené, kdy jim vadí tělesné nedostatky ve zdravém sebevědomí nebo v partnerském životě. Rozhodnutí by mělo být vždy na té které ženě. Není pro to žádný časový, ani estetický limit. Jde o to, jak žena sama sebe vnímá a po čem z hlediska tělesných kontur touží. Někdo se chce cítit dobře, nechce žít s handicapem převislého břicha, povislých prsou a tučných polštářů kolem pasu, takže přijde a pak danou situaci vždy individuálně řešíme. Většinou je to kolem 45. až 50. roku.

Může žena po mommy makeover otěhotnět?

Samozřejmě, mommy makeover není překážkou otěhotnění. Žena může mít další děti, ale je pravděpodobné, že hormony zase znovu rozvolní kůži, aby plod měl místo bez ohledu na to, že byla dříve provedena operace. Takže bych ženám, které uvažují o mommy makeover a zároveň ještě neuzavřely plánování rodiny, doporučovala, aby oblasti týkající se břicha a prsou vylepšovaly až po skončení všech těhotenství. Liposukce ani prostá augmentace není problém.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte mě kontaktovat, jsem tu pro vás.

US